2019-09-01 08:51:15• hírek • Bede Emőke

Lopott luxusautók nyomában: mutatjuk, mennyit kaszálnak a vakmerő sofőrök

Megdöbbentő adatról számolt be honlapján a Román Határrendészet: 2019 augusztusában 40 százalékkal emelkedett azon járművek száma, melyekről az határellenőrzés során kiderült, valamelyik nyugati országban már jelentették ellopását. Hogy mit is jelent ez konkrét számokban kifejtve? Míg tavaly az említett hónapban mindössze 22 jármű bukott le, addig idén számuk elérte a 32-t.

A határrendészet mindemellett azt is elárulta, hogy melyek azok az átkelők, ahol a legtöbb körözött járművet sikerült elcsípni. A közzétett listából egyértelműen kiderül, hogy a „beszállítók” leginkább a magyar-román határt részesítik előnyben. A legtöbb lopott járművet a Szatmár megyei Peténél és az Arad megyei Nagylaknál sikerült nyakon csípni, de azért a román-bulgár és a román-moldáv határszakasz sem panaszkodhat. Ami e legnépszerűbb márkákat illeti, nagyon úgy tűnik, hogy országunkban a „felvásárlói piacon” a legnagyobb igény a BMW-re, az Audira és a Jaguarra van.



Az esetek java részében az autókat vezető sofőrök vallomásaikban azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a jármű lopott, ők csak jóhiszeműen megvásárolták azokat. Emellett voltak olyanok is, akik beismerték, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy behozzák az autót Romániába, viszont arról, hogy a „szállítmány” lopott lenne, cseppet sem meglepő módon ők sem tudtak… Egy-egy ilyen fuvarért általában 500 eurót lehetett zsebretenni. Persze ők csak egy jól működő rendszer legkisebb alkatrészei, hiszen a járműveket általában olyan több országot behálózó bűnszervezetek szerették volna behozni az országba, melyek főként a luxus kategóriába tartozó autókra voltak specializálódva. Ennek legkiemelkedőbb példáit épp nálunk, Szatmár megyében jegyezték.


Augusztus 3-án egy 32 éves román állampolgár egy olasz rendszámú Audit szeretett volna az ország területére hozni, ám a rendszer azonnal riasztott, ugyanis a közel 25 ezer euró értékű négykarikás ellopását már jelezte a dél-európai ország hatósága. Egy héttel később, augusztus 10-én ismét egy Olaszországból érkező drágaság, egy közel 20 ezer eurós Jaguar akadt fenn az ellenőrzésen. A határrendészet munkatársai értelemszerűen nem engedték tovább az autókat, hanem a nyomozás további részére a hatóság székhelyén helyezték őket el.


Az összesítés végén a határrendészet követendő célként fogalmazta meg, hogy továbbra is harcolni fognak a bűnszervezetek ellen, hiszen a lopott autókkal űzött seftelés nem csak az államkasszának, hanem a hiszékeny, könnyen átverhető vásárlóknak is komoly anyagi kárt okoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: